Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes szállítás 25.000 Ft-tól!

Csavaros gondolkodás?!

LadyTools
2021. 07. 13. 08:37:00
Csavaros gondolkodás?!

Gombóc Artúr rettenetesen szereti a csokoládét, úgymint kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, tömör csokoládé, lyukas csokoládé stb.

A piacon lévő csavarok fajtái is ugyanilyen sokfélének tűnnek. Tudtad, hogy egy csavarnak több elnevezése is van? Érthető, hogy könnyű elveszni a rengetegben. De mi lenne, ha Te már nem rettentőnek tartanád a csavarok világát, hanem rettenetesen megszeretnéd őket, mint Gombóc Artúr a csokoládékat?

Ismerkedj meg most a legfontosabb csavarfej formákkal és a hozzá való bitfejekkel (ezzel be- és kihajthatod a csavart)!

 

A csavarok eredete már többnyire homályba réved, de biztos mérföldkőként azonosítható be a (fém)csavarok úttörő fejlesztése és tömegtermelése az iparosodás időszakában (18. sz. végétől). Az évszázadok során a különböző munkaanyagok előhívták az igényt, hogy többféle formájú, méretű, anyagú csavarokra van szükség, hiszen a cél az, hogy minél jobb legyen a rögzítés és könnyebb legyen a munkavégzés. Ráadásul még országonként is különbségek alakultak ki a népszerű csavarhasználatot illetően!

 

Nézzük, hogy melyek az alap csavarfejek és milyen titkos kódos jelölésű bitfejek illeszkednek hozzájuk

 

Lapos/Réselt/Egyhornyú/Slot/SL csavarfej

lapos csavarfejBiztosan találkoztál már ezzel a típussal, egészen hasonlít felülnézetből egy szem Algopyrinhez.  Régebben nagyon elterjedt volt, de géppel nehéz kivenni sérülésmentesen és könnyebben is kopik. A csavar méretéhez a rés mérete is igazodik.  A hozzá illeszkedő bitfej választásánál jó kiindulópont a leggyakrabban használt méret: 3-7 mm-ig. A bitfej jelölésénél általában egy-két betűt és egy számot használnak, pl. SL4,5

Ez mit jelent? Az SL 4,5-es bitfej 4,5 mm-es SL csavarfejhez való.

 

Kereszthornyú/Cross slot/Phillips/PH csavarfej

ph csavarfejHenry Phillips jóvoltából új csavartípus született meg még az 1930-as években, amelyet könnyen felismerhetsz a + jelről a tetején. A PH és a PZ (nyugi, erről is beszélünk nem sokára) csavartípus átvette az SL csavarok helyét, hiszen gyorsabb, stabilabb munkát tesz lehetővé pl. gipszkartonozáshoz. A hozzá való bitfejet leggyakrabban 0-3-ig találod meg (a 0 kisebb méretet jelöl, az 1 már nagyobb méretet és így tovább...), ahol van egy kis furmányosság, ugyanis ez a jelölés nem mm-t jelent, de nézzük csak az átváltásokat:

  • 0 : ~3 mm
  • 1 : ~5 mm
  • 2 : ~6 mm
  • 3 : ~7 mm

Mit jelent tehát pl. a PH3-as bitfej? Kb. 7 mm-es PH csavarfejhez való.

 

Kereszthornyú/Phillips pozidriv/PZ/Csillag/,,Speciális” csavarfej

pz csavarfejMost figyelj! Ezt sokan összekeverik: PH csavarfejhez PZ bitfejet választanak és fordítva, amely tönkretehetik nem csak a csavart, hanem a csavarhúzót is. A PZ csavarfej mélyedése párhuzamos kialakítású, így lehetővé teszi nagyobb nyomatékkal pl. keményebb fa összecsavarozását és még a bitfej sem ugrik ki belőle.

Hogyan különböztetheted meg nagyon egyszerűen a PH csavarfejtől?

A csavar felülnézetében a + jelnél van még egy kisebb + jel, csak 45°-kal elfordítva. Összesen 8 élet látsz Te is, ugye? A hozzá illeszkedő bitfej méretezése leggyakrabban a PH-hoz hasonlóan 0-3-ig történik. 

 

Torx/T/TX/Star screwdriver csavarfej

torx csavarfejA 20. század második felében kezdték el használni ezt a 6 csúcspontból álló csillagformát. Észrevetted, hogy előbb a PZ csavarfejeket neveztük csillagcsavarnak? Angol nyelvterületeken ezt a kifejezést inkább a Torx csavarokra használják. Ez a forma biztosabb fogást ad a bitfejnek és nagyobb erőátvitelt tesz lehetővé. Otthon főleg elektronikai cikkeknél, háztartási gépeknél találkozhatsz vele, de az építőiparban is gyakori a felhasználása, ebből kifolyólag a méretezése széles skálán mozog (T1-től T100-ig, ami 0,81 mm - 22,13 mm). Lakás környezetben leginkább T5-től T40-ig kerülnek elő.

 

Imbusz/Imbus hex/SW/Hatlapú csavarfej

imbusz csavarfejEredetileg 4 lapfejű volt, majd 6 lapfejűvé alakult, amely stabilabb felépítést és nyomatékátadást tesz lehetővé. Leginkább bútoroknál, kerékpároknál találkozhatsz ezekkel a csavarokkal, amelyeknél a méretet milliméterben adják meg. Jelölése pl. SW1,5 


Nézzünk pár egzotikusabb példát is, amellyel összefuthatsz itthon

 

Négyzetes/Square/S csavarfej

négyzetes csavarfejRitkán előkerülő csavarfej típus, leginkább háztartási gépeken szokták alkalmazni. 

 

Lyukas imbusz csavarfej

lyukas imbusz csavarfejAz imbusz továbbfejlesztett változata, csak itt a hatszög formában felülről egy kis csapot láthatsz, amelynek szerepe a kisebb erőkifejtésben és a biztonságban nyilvánul meg.

 

Torx TR/security T/tamper resistant star/tamper proof star csavarfej

torx tr csavarfejA torx kis csappal továbbfejlesztett változata, amely stabilabb fogást tesz lehetővé, valamint biztonsági funkciója is van. 

 

Tri-wing/TW csavarfej

tw csavarfejFelülnézetből 3 szárnyat láthatsz, ráadásul eredetileg a repülőiparban volt népszerű csavarfej típus, manapság az elektronikai ipar termékeken is találkozhatsz vele. 

 

Gratulálunk! Az alapkiképzésen túlestél!

+ 1 Tippet adunk Neked

Ha nem tudod, hogy milyen méretű csavarhúzót (cserélhető bitfejet) használj a csavar ki- vagy behajtásához, először merőlegesen helyezd a csavarfejbe a jónak ítélt csavarhúzót. Teszteld le, hogy nem akar-e kiesni belőle! Stabilan áll? Ha igen a válasz, kezdheted is a csavarást. Ha kibillen és nem stabil a csavarhúzó, keress egy másik méretet.

 

További cikkajánlónk:

Hallottad már azt a szót, hogy bitfej?

Csorbult fejű csavarok

Az oldal tetejére